Vilente in tijden van corona

Eind februari is in Nederland voor het eerst iemand besmet geraakt met het coronavirus. De opmaat voor een ongekende periode waar Vilente ook middenin zit. Zowel cliënten, familie, medewerkers, vrijwilligers, het management, toeleveringsbedrijven als alle andere partijen die met Vilente samenwerken hebben met de coronacrisis te maken. Maar de crisis zorgt ook voor bundeling van krachten, creativiteit, unieke initiatieven en een enorme saamhorigheid. Wat is er sinds de uitbraak allemaal gebeurd? Veel. Een overzicht in vogelvlucht.

Door: Feike Klomp

Vanaf de eerste besmetting op 27 februari is er een crisisteam opgezet dat dagelijks bij elkaar komt, de stand van zaken bespreekt en de situatie monitort. Proactiviteit, empathie en daadkracht zijn hierbij de sleutelwoorden. Om dit kracht bij te zetten spreekt Ton Poos, bestuurder van Vilente, in een videoboodschap familieleden en naasten van de bewoners en cliënten toe.

Bezoekersstop
“We leven in bijzondere moeilijke tijden. En vooral voor u, die het fysieke, directe contact met uw geliefde al zo’n lange tijd moet missen. Het is werkelijk hartverscheurend”, benadrukt Ton Poos, vrij snel na de uitbraak. “Onze aanpak is proactief en adequaat, waarbij wij geen enkel risico nemen.” Verder legt hij uit dat Vilente vrij vroeg besloten heeft tot een volledige bezoekersstop. Een uniek en moedig besluit, maar broodnodig vanwege ieders veiligheid en gezondheid. “Dat was een hele moeilijke en zware maatregel. Vooral voor u. Ik wil u heel hartelijk danken voor uw begrip en steun voor deze zware maatregel, wetende hoe moeilijk dat ook voor u is.”

Daarnaast geeft Ton Poos in zijn boodschap aan dat Vilente nauwgezette instructies, richtlijnen en protocollen voor de medewerkers volgt. Wanneer ze wel en niet kunnen komen werken. Welke beschermingsmiddelen ze wanneer moeten gebruiken. “Het is van het grootste belang dat we ons voorlopig nog maximaal houden aan alle afgesproken richtlijnen. Ik doe hiermee een groot beroep op onze medewerkers, onze bewoners en cliënten en op u.”

Corona buiten de deur houden
Corona buiten de deur houden. Dat is en blijft gedurende de weken die volgen het motto van iedereen binnen Vilente. Dat valt de media ook op, die er op een gegeven moment begrijpelijkerwijs naar vragen. De genomen maatregelen betalen zich heel lang uit. Het is nog steeds buiten de verpleeghuizen (situatie week 17).

Ton Poos verder: “Dagelijks bekijken we met de Infectiepreventiecommissie en vervolgens in overleg met het zorgmanagement, hoe het ervoor staat: zijn er besmettingen of verdenkingen, voldoen de maatregelen nog of moeten we ze aanpassen, zijn we voorbereid voor het geval dat er onverhoopt een uitbraak zou plaatsvinden. Ook hebben we gezorgd voor voldoende beschermingsmiddelen, mocht er toch een besmetting optreden.

Hierbij houden wij ons overigens strikt aan de RIVM-richtlijnen. Dat betekent dus ook dat indien er geen klachten of verdenkingen zijn, we geen beschermende middelen gebruiken. Het voordeel hiervan is dat medewerkers nog herkenbaar zijn voor de cliënten.”

Corona Care Centrum
Eind maart valt het besluit dat op een Vilente locatie capaciteit vrij gemaakt zal worden voor het opvangen van corona patiënten. In samenwerking met de regionale ziekenhuizen, huisartsen, verpleeghuizen, wijkverpleging en de Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio (GHOR) is Vilente locatie Mooi-Land (Doorwerth, gemeente Renkum) ingericht als Corona Care Centrum (CCC).  De locatie heeft een afdeling met tien appartementen voor deze intensieve zorg. Mocht het nodig zijn nog meer capaciteit vrij te maken, dan zijn andere zorgorganisaties in de regio ​al voorbereid om snel bij te springen. Het CCC biedt verblijf en zorg voor behandelde patiënten uit het ziekenhuis Gelderse Vallei (en mogelijk Rijnstate) en voor mensen die vanuit hun thuissituatie door de huisartsen of de wijkverpleging worden doorgestuurd. De samenwerkende partijen hopen hiermee de doorstroming van patiënten uit het ziekenhuis te bevorderen en de instroom van patiënten in het ziekenhuis te beperken. Op deze wijze kan de druk op het ziekenhuis, en met name op de Intensive Care, zo veel mogelijk worden beperkt. Vanaf maandag 30 maart zijn de eerste coronapatiënten ontvangen op Mooi-Land en door een bevlogen team behandeld en verzorgd. Inmiddels heeft Vilente daar ruim 20 patiënten gezien (situatie week 17).

Ton Poos hierover: “We zien patiënten overlijden, maar gelukkig zijn er ook mensen die opknappen of, al dan niet met nazorg op het corona vrije gedeelte van Mooi-Land, naar huis kunnen. Voor deze laatste groep is het fijn dat ze dan niet naar een andere locatie hoeven.”

Steun burgemeester
Burgemeester Agnes Schaap van Renkum steunt het initiatief, zo liet zij kort na het plan weten: “We zien een toenemende druk op de zorg door een toename van het aantal coronapatiënten in Gelderland. Daar kunnen we niet van wegkijken. Deze crisis moeten we samen doorstaan en dat doen we door elkaar te helpen. Alleen samen krijgen we corona onder controle”. Ook burgemeester Ahmed Markouch van Arnhem sprak zijn steun uit.

Indrukwekkend
Eerst Verantwoordelijk Verzorgende Marieke werkt in het CCC. Marieke: “Ik mocht per ongeluk getuige zijn van de ontvangst van de eerste patiënt. Dat heeft indruk gemaakt. Twee ambulancemedewerkers in compleet witte pakken, beschermingsbril en mondmasker, en een patiënt met mondmasker. Daarna werd de ambu gedesinfecteerd. Dit was mijn eerste echte Corona realiteit, en ja, ik denk dat ik deze eerste indruk niet snel vergeet. Toch gek, ik stond binnen, op veilige afstand, ramen ertussen, en toch wilde ik snel even psychisch mijn handen wassen daarna.” Geweldig dat Marieke, en de andere collega’s natuurlijk ook, in het CCC hun bijdrage willen leveren. Top! Wil je meer weten over de ervaringen van Marieke? Lees hier haar belevenissen.

Positief
Bestuurder Ton Poos gaat in een bericht verder in op de verdere ontwikkelingen: “Vanaf 6 april kunnen we ook onze collega’s zelf laten testen bij de GGD, in samenwerking met de arbodienst. Uit deze testen is een van onze collega’s met positief resultaat getest, overigens nadat deze collega al een aantal weken ziek thuis was. Voor 6 april zijn er ook medewerkers thuisgebleven als zij corona gerelateerde klachten hadden of ziek waren. Een verstandige keuze waarbij wij eventuele risico’s maximaal hebben beperkt. Ik dank jullie hiervoor en voor degenen die nog ziek zijn: van harte beterschap”, zo laat hij weten.

Thuiszorg
Uiteraard verdienen alle cliënten van de Thuiszorg, hun familie en mantelzorgers ruim de aandacht tijdens deze crisis. Cliënten die zorg thuis ontvangen, krijgen deze gewoon zoals ze dat gewend zijn. Het bestuur stuurt meerdere brieven naar alle Thuiszorg cliënten met een update over het coronavirus en wat zij van Vilente mogen en kunnen verwachten. Bescherming voor alle betrokkenen is een van de speerpunten. Daarnaast geeft Vilente praktische tips, bijvoorbeeld wat te doen bij een besmetting, en wordt uitgelegd hoe de informatievoorziening aan familie/naasten in zijn werk gaat. Er is een cliënt in het ziekenhuis positief getest op corona en deze woont inmiddels in een verpleeghuis.

CCR en OR
Ook de Centrale Cliëntenraad laat van zich horen en steekt de medewerkers en vrijwilligers een hart onder de riem. “Terwijl bijna iedereen thuis is, werken jullie dag en nacht om de bewoners en cliënten, onze partners, vaders, moeders, broers, zussen, oma’s, en opa’s te verplegen en ervoor te zorgen dat ze alles krijgen wat nodig is. Jullie zetten stappen extra om ervoor te zorgen dat iedereen positief blijft en bezig is”, laat Ton ten Böhmer, voorzitter namens de CCR, weten. Ook de OR doet een duit in het zakje: ‘Door samen te werken maken we het verschil’. Om dit te onderstrepen deelt de OR handcrème tubes op de locaties uit met als motto ‘Zorg goed voor jezelf (en je handen), dan kan je ook goed voor anderen zorgen’. Een mooi gebaar.

Cadeautjes en muziek
Wat verder opvalt is de enorme stroom hartverwarmende wenskaarten, spandoeken, stoepkrijtberichten, bossen bloemen, zoetigheden voor bij de koffie en andere originele cadeautjes voor zowel de cliënten als de medewerkers, die onder extreem lastige omstandigheden hun werk standvastig blijven doen. Daarnaast vinden er continue spontane ‘pleinoptredens’ van artiesten bij verschillende locaties plaats. Elke dag is er op een van de negen locaties wel wat leuks te beleven. Acties met een hoogwerker worden bijna gewoon, maar dat is het zeker niet. De emoties die zichtbaar zijn als familieleden en naasten, cliënten op deze bijzondere manier ontmoeten, zijn vaak ontroerend.

Samen staan we sterk!
Elkaar steunen, verbindt ons in deze tijd. We verzamelen verhalen van de mooie initiatieven die er op locaties en in de zorg thuis zijn. Mochten jullie je eigen verhaal willen delen, ook die voor jou als zorgmedewerker of medewerker thuis, stuur het dan naar communicatie@vilente.nl.

Meer weten over de laatste actuele informatie over het coronavirus? Kijk dan op de speciale pagina: www.vilente.nl/nieuws/maatregelen-rond-coronavirus/