De meerwaarde van het team hbo-verpleegkundigen

De meerwaarde van het team hbo-verpleegkundigen

Sinds begin van dit jaar is Vilente een nieuw team rijker: het hbo-v team. In totaal zijn er acht nieuwe collega’s van start gegaan. Alles is nog vers van de pers, maar de nieuwe functie begint al aardig vorm te krijgen. Wat doen deze hbo-v’ers in de praktijk? Theo van Voorst, Ria Bredewoud en Janet visser lichten een tip van de sluier op.

Elke verpleegkundige heeft één locatie als vaste standplaats met als aandachtspunt het behouden en verhogen van de zorgkwaliteit in de breedste zin van het woord. Daarnaast heeft de verpleegkundige een organisatie breed aandachtsgebied. De hbo-verpleegkundigen zijn voor de helft van de tijd werkzaam in de zorg. De andere helft besteden ze aan ‘overstijgende’ werkzaamheden als kwaliteitsverbetering.

Theo van Voorst: “ik was direct enthousiast over nieuwe hbo-v functie”
Theo van Voorst kwam in 2014 als mbo-verpleegkundige in dienst bij Vilente, maar is sinds 1 januari als hbo-v’er aangesteld bij locatie St. Barbara. Hij vertelt over het hoe en waarom van de nieuwe functie: “Toen ik erover hoorde was ik direct enthousiast. Vilente heeft mij de ruimte geboden en ik heb vervolgens de opleiding aan de Christelijke Hogeschool Ede gevolgd en afgerond.”

Wat was jouw drijfveer? “Op heel veel gebieden binnen onze organisatie is er kennis aanwezig, alleen die bereikt niet altijd de werkvloer en de cliënten waar we dit mooie werk tenslotte allemaal voor doen. Door de waan van de dag, en de hoge werkdruk komt het niet altijd tot verdieping. Ik kan mij in de nieuwe functie meer met projecten gaan bezighouden die de kwaliteit van de zorg verhogen.”

50/50
“Ik vul mijn werkweek op twee manieren in. Voor 50% werk ik gewoon met de verzorgenden mee aan het bed. De overige 50% mag ik vrij besteden aan de nieuwe rol. Ik ben op dit moment in twee werkgroepen actief. Bij de ene werkgroep, waar ik voorzitter van ben, focussen we ons meer gerichte aandacht voor de cliënten op de afdeling. Daar willen we meer in bereiken.” Bij de andere werkgroep ligt het aandachtsveld meer op het gebied van probleemgedrag. Wat is daar organisatiebreed voor nodig? Ik vind het leuk en een uitdaging om hier verder invulling aan te geven.”

Ria Bredewoud: “ik draag steentje bij aan kwaliteitsverbetering”
“Ik werk vanaf vorig jaar april als verpleegkundige bij Vilente en op 1 januari ben ik gestart in de nieuwe hbo-v-functie (locatie Mooi-Land).” De opleiding hbo-v had ze overigens al langer afgerond. Die had ze sinds 2008 al in de tas. Voorheen gaf Ria zelf inhoud aan de hbo-functie, maar daar werd vanuit de vorige werksettingen geen gebruik van gemaakt. Voordat Ria bij Vilente in dienst trad, werkte ze in verschillende functies in de zorg: “Zo heb ik in de wijkverpleging gewerkt, in de verpleeghuiszorg en ben zeven jaar werkzaam binnen de ouderenzorg.”

Aandachtsgebied
Ria draagt graag een steentje bij aan kwaliteitsverbetering bij Vilente. “Mijn aandachtsgebied ligt vooral op het gebied van medicatie met veiligheid als overkoepelend aandachtsveld. Om de twee weken is er een hbo-v overleg waar we de status van de actuele thema’s bespreken. Daarnaast maak ik deel uit van het landelijke Farmaco overleg. Het is natuurlijk erg belangrijk om de landelijke ontwikkelingen op het gebied van medicatie nauwgezet te volgen. Verder kunnen collega’s bij mij terecht met vragen over medicatie en veiligheid. Ik op mijn beurt coach mijn collega’s op kwaliteit. De insteek: samen medicatie op een hoger plan brengen. Het is een afwisselende functie. Dat maakt mijn werk breder, overstijgender.”

Janet de Visser: “hbo-v team is baanbrekend”
“Ik werk sinds augustus 2017 als verpleegkundige bij locatie De Sonnenberg in Oosterbeek. Daarvoor werkte ik jarenlang in de zorg in verschillende functies, bijvoorbeeld in de wijkverpleging. Net als Ria is zij al langer hbo-v’er, en kan er via deze nieuwe rol bij Vilente een eigen invulling aan geven. “Ik richt mij vooral op het aandachtsgebied ‘melding incident cliënt’ en ‘melding incident medewerker’ (MIC/MIM). En dat komt goed uit, want daar is nog veel in te winnen. Voorlichting en informatie zijn daarbij erg belangrijk.

Veilig werkklimaat
Janet maakt zich al langer zorgen over ongewenst gedrag naar zorgmedewerkers. “De gemiddelde zorgmedewerker is daar niet op ingespeeld. Of slikt grof gedrag van cliënten of familie in. Van nature is er de neiging om dit gedrag ‘goed te praten’. Dat kan anders. Omdat dit ook tot onveilige situaties kan leiden. Medewerkers moeten zich veilig en geaccepteerd voelen. En een veilig werkklimaat sluit weer perfect aan bij Planetree en duurzame inzetbaarheid. De inzet van een overstijgend hbo-v team binnen Vilente zie ik als een bijzonder positieve ontwikkeling binnen de zorgsector. Sterker, wat Vilente met dit hbo-V-team doet, is baanbrekend.”

Tekst: Feike Klomp Tekst