Bunschoterhof: tijd voor koffie en een praatje
Het is een ander beeld dan een jaar geleden op de woensdagochtend. In plaats van 15 buurtbewoners zit er nu maar 1 buurtbewoner aan de tafel in het appartementencomplex aan de Bunschoterhof nummer 10.
Wijkcoördinator Laura Pico zet een kopje koffie neer voor de heer Blokhuyzen en gaat daarna ook aan de tafel zitten. “Het is echt anders nu. De koffie–inloop zoals die eerder georganiseerd werd op woensdagochtend, is nu niet mogelijk. Ik hoor van buurtbewoners dat ze de gezelligheid van met elkaar koffiedrinken ontzettend missen. Zeker tijdens de winterdagen. Dat is dan ook de reden dat de deur openstaat voor iedereen die behoefte heeft aan een praatje of een luisterend oor. De deur stond altijd al open, maar in deze tijd is dat extra belangrijk. Bewoners van de Bunschoterhof en uit de buurt komen nu verspreid even langs om hun verhaal te vertellen. De gesprekken zijn heel divers. Het zijn serieuze gesprekken over eenzaamheid, over ouderdom, maar ook over wat voor kattenkwaad ze vroeger uithaalden.”
De deur staat open
De heer Blokhuyzen is één van de buurtbewoners die langskomt op de Bunschoterhof voor een kop koffie en gezelligheid. “Het is erg fijn om een praatje te kunnen maken en met iemand een kop koffie te drinken. Ik kom dan ook graag. Ik ben blij dat het nog steeds mogelijk is om langs te komen.”
Voorzichtige start
Begin december werd weer voorzichtig gestart met de koffie–inloop op de Bunschoterhof. Wel in kleine groepjes van drie. Echter met de vernieuwde maatregelen werd toch besloten om eind december weer te sluiten. “Het was erg jammer dat we zo snel weer moesten sluiten. De meesten kunnen niet wachten totdat de ruimte weer gevuld is met buurtbewoners en er activiteiten georganiseerd kunnen worden. Door henzelf of samen met mij. Daar kijk ik net zoals de buurtbewoners echt naar uit”, aldus een enthousiaste Laura Pico.
Wonen, welzijn, alarmering en thuiszorg
Niet alleen voor een praatje kunnen buurtbewoners terecht op de Bunschoterhof. Ook voor vragen over wonen, welzijn, alarmering of thuiszorg van Vilente kan een buurtbewoner langskomen op nummer 10. ”Het is heel breed waar buurtbewoners voor binnenkomen”, vertelt Laura Pico. “Het kan zijn dat ze binnenkort geopereerd worden en graag willen weten hoe het zit met het regelen van thuiszorg, dat ze vragen hebben over de WMO, op zoek zijn naar specifieke telefoonnummers of dat ze hulp nodig hebben bij het invullen van papieren.
Ik zoek samen met hen naar een oplossing of antwoord, begeleid ze waar ik kan of koppel ze aan iemand anders die hen verder op weg kan helpen. Ik werk veel samen met andere organisaties uit de wijk, zoals Malkander. Zo heb ik bijvoorbeeld eerder een buurtbewoner geholpen met het aanmelden bij Fietsmaatje hier in Ede en vorige week heb ik een buurtbewoner geholpen met vragen over thuiszorg van Vilente.”
Tot slot benadrukt wijkcoördinator Laura nog het volgende: “Heeft u een vraag over wonen, welzijn of thuiszorg of heeft u behoefte aan een praatje? Kom dan gerust langs op de Bunschoterhof 10. Ik help u graag verder!”